Suonna Konosen Yari-haastattelu Karjalainen-lehdestä 10.3.2007.

Yari Knuutisen nuoruudentyö cd:lle

Banaaniconga on levy, joka inspiroi Ismo Alankoa Harsoisen teräksen hämäryyteen.

Suonna Kononen

Jyväskyläläinen Se-yhtye kuului suomalaisen uuden aallon rockin älykkösarjaan. Se ei noussut koskaan Eppu Normaalin ja Pelle Miljoonan vertaiseksi kansansuosikiksi, mutta levyt nauttivat vahvasta kulttimaineesta.
Ensi-lp ...ja me tehtiin rakkautta (1979) on varhaisen Suomi-rockin kunnianhimoisimpia teemakokonaisuuksia. Lyhyemmistä lauluista koostunut toinen levy Pahaa unta (1980) on pärjännyt hyvin "paras suomalainen rocklevy" -henkisissä listauksissa. Viimeksi tänä vuonna Ilta-Sanomien äänestyksessä se oli sijalla 21. Kolmas lp Banaaniconga (1981) jäi pienempien piirien suosikiksi ja odotteli cd-julkaisua aina vuoteen 2007 saakka. Tällä viikolla se ilmestyi kuitenkin kauppoihin.
- En ole vielä ehtinyt kuunnella cd:tä, mutta hyvältä se ainakin näyttää, toteaa Yari Knuutinen, Sen laulaja ja laulunkirjoittaja, joka nykyään Pohjois-Karjalassa paremmin kuin nuoruudentöistään tunnetaan Polvijärven Sotkumaan asettuneena elokuvamusiikkisäveltäjänä ja musiikkialan opetustyöläisenä.

Yleisöä ei kosiskeltu

26 vuoden ikänsä Banaaniconga osoittaa kestäneensä aika hyvin. Mukana on pari Yarin hienoimpiin kuuluvaa sävellystä, Isä ja Onnellisten tähtien alla, joiden rytmiikassa kuulee tuolloin kovasti suositun Policen antamaa inspiraatiota.
Kokonaisuutena levyssä on radiofonisia tai kuunnelmamaisia piirteitä, kun kolmen minuutin rockkappaleiden lomassa on Yarin säveltämiä puolen minuutin tai minuutin mittaisia välikkeitä. Sanoitusten viitteet yltävät hämmentävästi Pekka Töpöhännästä Corto Maltese -sarjakuviin.
- Taustalla oli sellainen mosaiikkiajatus, Yari muistelee.
- Yhtye oli nosteessa Pahaa unta -levyn takia, mutta vedimme keikoilla ihan hölmöä linjaa, soitimme jo näitä uusia lauluja. Siinä ei ollut mitään yleisöystävällistä, eikä se voinut olla vaikuttamatta tulevaan suosioon.
Suurempien massojen sijaan Banaanicongan löysivät sentään vaikuttajayksilöt.
- Alangon Ismo sanoi kuunnelleensa Banaanicongaa kun Hassisen kone teki Harsoista terästä.
Banaanicongasta kuulee puolestaan Talking Heads -yhtyeen ja 80-luvun alussa muodikkaan ska-tyylin vaikutteita.
- Basistimme Eeva (Koivusalo) oli kova Talking Headsin basistin Tina Weymouthin fani. Itse muistelen kuunnelleeni paljon Elvis Costelloa, ja teksteistä löytyy varmasti (Tuomari) Nurmio -vaikutteita, Yari suostuu analysoimaan.
- Näinhän nämä menee, kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Tsiljoona projektia

Marraskuussa Yari viettää 50-vuotisjuhliaan. Kysytään kuitenkin sen sijaan musiikillisista nykykuulumisista.
- Työn alla on tsiljoona projektia, Yari toteaa.
Lyhytelokuvamusiikkien lisäksi työn alla ovat "Yarin luotto-ohjaaja-työllistäjän" Claes Olssonin seuraavan pitkän elokuvan Colorado Avenuen musiikkiosuudet. Ensi-ilta on ensi syksynä.
Oma pop-rock-genren soololevykin on työn alla - edellinen 12 askelta ilmestyi jo 1999.
- Viritteillä on myös levyprojekti Simana Sissosen runoista, joita sävelsin jo joitakin vuosia sitten. Kaivoin ne laulut esiin Ukrin juhliin ja esitin niitä maanakkalaisten kanssa. Joensuun ortodoksisen mieskuoron levykin on ilmestymässä ensi vuonna, Yari listaa.
- Ja sitten Joensuun oopperayhdistyksen ja ammattikorkeakoululaisten kanssa tehdään oopperaa Juhan pohjalta. Siinä kuullaan oppilaiden projektiryhmän sävellyksiä - olen eräänlaisena kokoajana. Musiikissa yhdistyvät kansanmusiikki, klassinen ja sähköinen puoli.

Marko Nymanin ylläpitämät Yari-fanisivut internetissä osoitteessa www.iki.fi/mnyman/yari.html

Etusivu