In English

Se: Pahaa unta? (Johanna JHN 2014, 1980 (uud. julk. 1989))

Formaatit: vinyyli (1980, 1989), kasetti (1980), cd (1989)

Sävellys, sanoitus ja sovitus Yari paitsi missä toisin mainitaan.

Yari: laulu
Jukka Peurasaari: kitara
P. A. Ulmanen: piano
Erkki Okkonen: basso
Ari Puolanen: rummut

Tuottaja: Pekka Aarnio
Kansi: Riipinen

Johdanto

Ensilevyllään ... ja me tehtiin rakkautta Se oli lähes täysin trendien ulkopuolella. Toisella levyllään "Pahaa unta?" Se oli paljon trendikkäämpi: kitarat soivat säröisästi ja kappaleet pysivät pop-mitoissa. Tummemmat sävyt olivat jo leviämässä uuteen aaltoon ja tältä levyltä tummia sävyjä löytyy. Suomalaiseen uuten aaltoon levy vaikutti suuresti. Rohkenen väittää, että se oli merkittävänä vaikuutajana ainakin tehtäessä Vaavin "Ruusuinen tulevaisuus"-levyä (1980), Loose prickin "Etkö rakastaisi..."-levyä (1981) ja Raine Salon "Hyvä pahaa rock'n'roll"-levyä (1982). Vuonna 2005 Soundin raati sijoitti levyn kaikkien aikojen suomalaisten rocklevyjen listalla sijalle 41.

Soundin (6/1980) arvostelussa Mikkola kirjoitti:

"Levyn kansi on leopardin nahkaa ja ihmiset Yarin lauluissa osaksi ihmisiä, osaksi eläimiä, enkeleiden raatoja, huojuvia lanteita, rakastavia ja tuskastuneen epätoivoisia olentoja. On täällä päivänvaloakin, paljon, muttei auringonpaistetta paljoa, enemmän matalapainetta ja voimakasta tunnetta. Jollain tapaa tämä tällainen on mielestäni jaloa, tämä tuskainen ja joskus koskettavan hellä realistisuus. Yari laulaa: "Sä viet mut alas jonnekin / missä ihmiset on oljenkorsia" Tämä levy kertoo ihmisistä, olkoonkin ehkä pahaa unta."

Juhani Kannen haastettelussa Soundissa 8/82 Yari tilittää seuraavasti:

-Joku sano, ett jos me oltais tehty tää levy ensimmäiseks, me oltais paljon kuulusampia nyt, mutta emmä usko. Se ois ollut paljon huonompi levy, koska me ei oltais oltu siihen vielä valmiita. Sitä tehtiin aika kauan. Jotain puol vuotta me ravattiin studiolla ja ääniteltiin. Välillä tehtiin uusia sovituksia ja sit mä muuttelin sanotuksia, tein uusia piisejä ja tiputettiin sopimattomii pois.
- Jukalla (Peurasaari) oli helvetin tärkee osuus siinä. Tää kitaraviidakko luo just sen tunnelman mita siinä tarvitaan. Ja siitä levystä alkoi meidän läheinen yhteistyö Aarnion Pekan kanssa, jonka ansiosta tolla levyllä se kaaos pysyy kasassa.
[...]
- Sen levyn teema on ahdistuneisuus, ne laulut kertoo ahdistuneisuudesta, mutten muistaakseni ollu sillon mitenkään ahdistunut. Jos mä laulan että MINÄ, niin ei se välttämättä tarkota mua. Mä en vaan osaa tehda lauluja HÄN-muodossa.

Kappaleet

A-puoli

Pahaa unta? (3'31)
sä seisot ikkunassa
mietit mitä kaikkea vois tehdä
jos ei ois tuhansina palasina
ja joku muu jota vihata
mikä tahansa kelpaa
joka pitää vähän aikaa hengissä
työnnät oven eteen tavaroita
ja pyyhit kuvan peilistä
...
vain pahaa unta tää on vaan pahaa unta
sä ainakin luulet sä ainakin luulet
Kyyneleet (3'40)
Anna mun olla (4'24)
Kun valot sammuu (2'42)
Varjot (3'46)

B-puoli

Yö safarilla (4'33)
Häpeä (3'06)
Ei vielä (3'58)
Viimeiseen hengenvetoon (2'46)
Ollaan naurettu niin kauan (3'50)
Sovitus Yari ja P. A. Ulmanen

Arvostelut ja esittelyt

Juissi Vainiola, Yle Pop Levylöydöt, 08.02.2009
Jarkko Kuivanen, Finnmusic.net (englanniksi)
Mikkola, Soundi 6/1980
Pekka Koskivaara, Back Beat 4/1980

Albumit Tuotanto Etusivu